perjantai 9. elokuuta 2013

Charles Dickens: Oliver Twist

Kirja-arvostelu Oliver Twist-teoksesta. Tein tämän joskus lukion kurssia varten ja kävin lainaamassa kirjastosta kyseisen teoksen. Vasta kirjan lukemisen jälkeen huomasin, että teos oli lyhennelmä ja vieläpä lapsille tarkoitettu. No se kaikki on ollutta ja mennyttä, eikä opettajakaan sanonut mitään. ;)

Charles Dickensin teos Oliver Twist on vuonna 1838 ilmestynyt tarina pienestä orpopojasta. Teos on lämminhenkinen kertomus pojasta, joka kurjien olojen jälkeen saa nähdä ensikertaa valonpilkahduksen elämässään.

Teos alkaa, kun tuntematon nainen synnyttää lapsen ja kuolee lapsen synnyttyä. Lapselle annetaan nimeksi Oliver Twist ja hän joutuu orpokotiin, sillä kukaan ei ottanut häntä huostaansa. Oliver siirretään köyhäintaloon yhdeksän vuoden ikäisenä ja siellä hän joutuu näkemään nälkää ja kokemaan kovaa kohtelua. Poikaa yritetään laittaa oppipojaksi hautausurakoitsijalle, mutta sitäkään paikkaa Oliver ei vois sietää ja  pakenee kurjia oloja Lontooseen. Siellä hän tapaa itseään vähän vanhemman Charley-pojan, joka ottaa Oliverin suojatikseen ja esittelee tämän poikajoukon johtajalle, joka on nimeltään Fagin. Johtaja ottaa Oliverin huostaansa, mutta pian Oliverille valkenee, että poikajoukko harrastaa taskuvarkautta. Jotta pojat saisivat asua Faginin luona, heidän pitää harrastaa varastelua. Oliver jää kiinni poliisille rötöstelystään, mutta oikeudenkäynnissä käy hyvin Oliverin osalta ja hän pääsee herra Brownlowin huostaan elämään parempaa elämää. Mutta tämä onnellisuus ei kestä kuitenkaan kauan, sillä Fagin ja hänen pahamainen rikoskumppaninsa Bill Sykes lähettää Nancy nimisen naisen hakemaan Oliver takaisin kaidalle polulle ja nainen tekeekin sen, vaikka katuukin sitä myöhemmin. Bill Sykes aikoi tehdä asuntoon murron käyttäen Oliveria hyödyksi, mutta epäonnistuu ja jättää Oliverin oman onnensa ojaan. Asuntomurron kohteeksi joutuneet rouva Maylie ja Rose auttavat poikaa ja ottavat tämän väliaikaiseksi huostaankin, mutta lopulta Oliver pääsee takaisin herra Brownlowin luokse.

Päähenkilö on yhdeksän-vuotias Oliver Twist, jonka vanhemmat kuolivat Oliverin ollessa hyvin pieni. Koko varhaislapsuutensa ajan hän joutui olemaan kurjissa oloissa ja yhdeksän vuoden iässä hänestä tehtiin vähäksi aikaa lapsityöläinenkin. Poika on joutunut elämään kurjissa oloissa, mutta jatkaa elämäänsä kuitenkin sinisin silmin toiveena parempi elämä.
Sivuhenkilöt voi jakaa pahoihin ja kunnollisiin ihmisiin.
Pahoja edustavat vaivaistalon vahtimestari herra Bumble ja rikollisjengin jäsenet. Ensiksi mainittu vahtimestari oli todella häijyluonteinen ja aiheutti Oliverille monia konnuuksia, kuten rankaisemalla poikaa lisäruuan pyytämisestä ja kertomalla valheellisia asioita Oliverin tulevalle kasvatti-isälle. Rikollisjengin päähahmo on pahisjuutalainen nimeltään Fagin, joka yrittää laittaa Oliverin tekemään pieniä että isoja rötöksiä. Rikollisjengi ja vahtimestari kuvataan hyvin stereotyyppisenä, joilla ei hyvää puolta ole ollenkaan. 
Hyvinä sivuhenkilöinä ovat Oliverin tuleva kasvatti-isä herra Brownlow ja Oliveria auttaneet rouva Maylie ja Rose, kun rikollisjengi jätti pojan oman onnensa nojaan. Herra Brownlow auttoi Oliveria kunnollisten ihmisten maailmaan, kun poika liikkui rikollisjengin mukana. Poika oli kyseenalaistanut jo jonkin aikaa rikollisjengin touhut ja oli hyvillä mielin, kun herra Brownlowin tavattuaan ei tarvinnut nähdä nälkää. Nämä kunnolliset sivuhenkilöt esiintyvät kirjassa hyvin empaattisina ja sydän paikallaan olevina ihmisinä, joiden olemassa oloa kirjassa ihastelee.

Teoksen tapahtumat sijoittuvat 1880-luvun Viktoriaaniseen Englantiin, jossa kansa oli tiukasti jakautunut eri yhteiskuntaluokkiin. Ihmiset jakautuivat hyväosaisiin ja vähempiosaisiin, joilla oli syvä kuilu välissään. Kun rikkailla oli tuhlailevaisuutta edustavat vaatteet ja ruokaakin yllin kyllin, oli köyhillä  monta kuukautta samat vaatteet ja ruuasta puutetta. Köyhemmillä oli tietysti rahasta puutetta, joten rötöstely oli yleistä ja viranomaiset pitivät huolta kansalaisten turvallisuudesta. Ajanjakso, joka teoksessa käydään on päähenkilön kasvaminen orpokodinkasvatista oppineeksi nuorukaiseksi.

Kirjailija Charles Dickens oli kotoisin Lontoosta ja hän oli laivaston virkamiehen poika, jolle raha ei ollut itsestään selvyys. Dickens oli lapsena joutunut muiden viktoriaanisen kauden lasten tavoin menemään töihin elättääkseen perhettä, joten hänen teoksissa kuvataan eloisasti myös aikakauden elämän synkkiä puolia. Dickensin teokset julkaistiin yleensä aikakauslehdissä jatkosarjoina, joita seurattiin kuin nykyajan saippuaoopperaa. Julkaisumuodosta lienee johtuu se, että hänen teoksensa laajenivat valtaviksi tiiliskiviksi.

Teoksessa teemana on yhteiskuntakritisoiminen, ja kirjailija halusikin ottaa kantaa englantilaisen yhteiskunnan epäkohtaan, joka oli tiukka jako eri yhteiskuntaluokkiin.
Dickensin yhteiskuntakritiikki oli moraalista, eikä niinkään poliittista laatua. Teoksessa esiintyy hyvä ja paha-asetelma, jossa paha yrittää viekoitella ihmisiä pahuuteen ja hyötyä mahdollisimman paljon hyvistä.

Tyyliltään Oliver Twist on realismia ja satiiria sisältävä, jossa otetaan kantaa lastenoikeuksiin. Teoksessa esitetään lasten maailma ja sen julmuus niin, että eihän niskuroiva köyhä voi kuin joutua hirteen tai lapsen ei pidä itkeä vaan on mentävä nuorella iällä töihin. Henkilöhahmot teoksessa ovat parodiamaisia ja karikatyyrimaisia stereotypioita. Teoksessa vakava sanoma on verhottu huumorin verhoon.

Teos onnistuu kuvailemaan ympäristöä realistisesti, kun taas kirjan henkilöhahmojen lukumäärä ja olemus on ongelmallinen. Kirjassa ei aatelisia arvostella lainkaan, mutta köyhän ahneutta ja vikoja on helppo irvailla. Lisäksi rikollisjengin johtaja Faginin etninen tausta tuodaan turhaan esille. Luultavasti henkilöhahmot ovat kuvattu näin, koska kirjailijan lukijakunta oli suppea tarinan aikakauslehtijulkaisumuodon takia. Jos kirjailija olisi arvostellut kiihkeästi lukijakuntaansa kuuluvia aateistoa, olisivat lukijat kaikonneet. Kirjailijan oli helpompaa kritisoida asioita, jotka olivat jokapäiväisiä, mutta eivät koskettaneet liikaa ihmisiä, kuten lasten maailma.

Kirja on lukemisen arvoinen teos, johon ainakin kerran eläessään kannattaa tutustua, jos ei kirjaan niin esimerkiksi teoksen pohjalta tehtyihin elokuviin. Kirjassa kuvataan hyvin huumorin avulla tärkeitä asioita, johon ei jokainen kirjailija pysty. Jos haluaa velloa itsesäälissä ja ajatella, että itsellään menee todella huonosti, kannattaa silloin lukea tämä kirja ja tulee huomaamaan, että jollain toisella menee vielä huonommin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti